Waarom ik doe wat ik doe!

16 nov , 2015, Geplaatst door : Betsie Wagemakers, Categorie: Gevoel Mindfulness Uncategorized

Waarom ik doe wat ik doe!

Regelmatig krijg ik de vraag wat ik nu precies doe als life-coach? Ik leg uit dat ik mensen ondersteun in het maken van keuzes, het overwinnen van hun angsten en blokkades die in de weg staan om een zo mooi mogelijk leven te kunnen leiden. Zodat ze de beste versie van zichzelf worden en verantwoording nemen voor hun eigen beslissingen.

Zhi Neng Qigong lesgeven is ook steeds meer een groot onderdeel van mijn werk.

Ook daar kom je eigenlijk hetzelfde tegen. Alles wat zich afspeelt in je leven, loop je tijdens het dagelijks trainen ook tegenaan. De onrust, de frustratie als het niet lukt, de pijntjes die je voordien niet voelde, alles openbaart zich. En dat is goed, het zorgt ervoor dat je nog meer jezelf leert kennen en dat vluchten geen zin heeft. Je neemt jezelf overal mee naar toe en daarom is ook deze bewegingsvorm een kennismaking met jezelf. Alle verborgen “trekjes” en “schaduwkanten” ploppen op, totdat je ze hebt geaccepteerd en weer verder kunt groeien.

Het coachen en het lesgeven zorgt voor mijn eigen persoonlijke groei.

Soms 3 stappen vooruit en ook zo af en toe weer 2 stappen terug. Dat is wat ik ook hoor van mijn klanten, maar dat is nu juist de bedoeling. Je bewust zijn van wat er speelt, waar je jezelf niet accepteert, wat je aan oude overtuigingen meezeult. Daar naar durven kijken en ondertussen gaat je groei gewoon door. En wanneer ik dan vorige week dit resultaat terugkrijg op papier van een klant (na 6 sessies),dan weet ik zeker dat dit werk mij heel veel energie geeft! Waarom ik doe wat ik graag doe!

“Wat is er veranderd in mij:  Ik ben mezelf gaan waarderen en accepteren. Ik zie nu dat ik vooral van mezelf veel moest. En dat ik me nogal veel bezig hield met wat “men”vindt dat moet. Ik denk nu vaker: Wil ik dit wel?Ik voel me rustiger en meer tevreden. Ben milder voor mezelf. Ik mag steeds meer zijn wie ik ben. Ik mag zelfs lui zijn en doen wat voor mij het beste is!”

Mijn wens is dat een ieder zo aan zichzelf werkt,

dat we met z’n allen vreedzamer en liever voor onszelf en voor de ander kunnen zijn! Ik vraag me vaak af: Zou iemand die genoeg respect en liefde voor zichzelf voelt,  in staat zijn een ander iets vreselijks aan te doen?

Een gevoel valt niet uit te leggen.

27 aug , 2015, Geplaatst door : Betsie Wagemakers, Categorie: Uncategorized

                                                                          meeshoeve

Een gevoel valt niet uit te leggen!

Kun jij  letterlijk uitleggen hoe het voelt om verliefd te zijn, verdriet bij het verlaten worden door iemand of dankbaarheid dat je  weer gezond bent. Niet alles hoeft te worden gezegd, heb ik zojuist weer ondervonden. Ik kom net terug van de zorgboerderij “Meeshoeve” waar ik sinds kort les mag geven aan mensen met een lichamelijke en soms ook geestelijke beperking. Ik zeg met nadruk “mag”, omdat het echt heel bijzonder is om daar les te mogen geven. Dan weet je weer hoe belangrijk gezondheid is en dat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Elke morgen fit opstaan en doen waar je die dag zin in hebt of waar je plicht je toe roept. Gewoon omdat het kan!

En dan kom je aan bij de zorgboerderij

en zie je een groep mensen die veel zorg nodig hebben, waar vandaag maar één begeleidster het moet zien te redden. Want ook haar collega heeft tenslotte recht op vakantie. Er heerst zoveel onrust, een mevrouw die helemaal in de war is en mensen die om de haverklap naar het toilet moeten. Maar met zoveel geduld en alles wat in haar macht ligt, probeert ze alles in goede banen te leiden. Zoveel respect voor haar, maar ook zij heeft maar twee handen. En kan niet overal tegelijk zijn.

Terwijl zij de koffie en thee verzorgt voor iedereen,

haal ik een mevrouw uit bed die echt vandaag haar dag niet heeft. Kan niet stil zitten, vraagt steeds wanneer het tijd is om weg te gaan. Uiteindelijk heb ik haar zo ver dat ze toch een kopje koffie mee drinkt. Een tafelgenoot wordt er verdrietig van,  te zien dat iemand zoveel onrust in zich heeft. Waar hij ook niets aan kan veranderen.Dan wat later dan gepland gaan we toch aan de slag met de les Zhi Neng Qigong. Ik merk vaak dat ik het nog steeds lastig vind om  uit te leggen wat Zhi Neng Qigong lessen nu zijn en wat het met iemand kan doen. Het is meer een kwestie van ervaren en gewoon doen,  al snel weet je wat een energie het je geeft. De rust die in je hoofd ontstaat en dat het een manier van leven wordt.

Een man die dit “hele gedoe” maar een beetje raar vond de eerste keer,

is  achter iemand weggekropen. Zodat hij denkt dat ik niet kan zien, dat hij toch stiekem mee is gaan doen.Erg grappig om te zien, want een stoere vent houdt zich hier natuurlijk niet mee bezig! Een mevrouw die zegt dat ze thuis oefent met haar cd en een ‘demonstratie’ voor haar dochter en schoonzoon heeft gegeven. Die zich vervolgens afvroegen: Waar dat “gezwaai met die armen” nu weer  goed voor is? Waarop zij zegt: maakt mij niet uit wat je er van vindt. Ik word er zo lekker rustig van in mijn hoofd!

De begeleidster maakt ook even tijd om mee te doen, en voelt zich na de les weer opgeladen om de dag af te kunnen ronden.En zelfs de vrouw die de hele dag al in de war is, doet leuk mee op haar manier. De rust lijkt weer gekeerd. Ik stap met een enorm voldaan gevoel en tranen in mijn ogen naar buiten. Op naar de volgende keer! Ik geloof dat ik een nieuwe doelgroep heb gevonden.

Dankbaar voor zoveel dingen:

voor mijn gezondheid,  vrijheid, en mijn leuke leven met heel veel lieve mensen om me heen.Dat is een gevoel wat niet is uit te leggen!

Je ‘mentale’ warboel opruimen!

24 jun , 2015, Geplaatst door : Betsie Wagemakers, Categorie: Uncategorized

weg met de warboel
image-327

Je ‘mentale’ warboel opruimen!

Warboel in huis zorgt voor warboel in je hoofd. Dat geldt althans voor mij en zoals ik begrijp voor veel mensen. Ik weet nog dat ik ruim vier jaar geleden hier kwam wonen. Mijn klein Peugeotje was gevuld met de eerste levensbehoeften zoals dekbed, toilettas, wat kleren en een koffiezetapparaat. Ook nog net plaats voor een grote plant om de voormalige dokterspraktijk een beetje sfeer te geven.

Erg minimalistisch, maar wat een ruimte in mijn hoofd.

Hoe snel je klaar kan zijn als er niets op valt te ruimen, te verplaatsen, schoon te houden en orde in de chaos te brengen!Zoals elk jaar is er toch weer carnaval te vieren, komt de Kerstboom weer in huis, schaf je wat stoelen en een tafel aan. Ook zo ongezellig als je visite met het bestek onder hun arm en bord tussen hun tanden geklemd moeten eten. Dus ook ik krijg het voor elkaar om in elke kast weer spullen te verzamelen, stapeltjes te creëren op mijn werkplaats, prullaria te kopen waarvan ik dacht dat ik het nodig had. Tijdschriften te bewaren, voor het geval dat….en ga zo maar door!

Terwijl ik al plannen had om voor de zomervakantie eens mijn huis lekker te gaan schoonmaken, valt er een klant bij mij binnen.Waar ik haar mee kan helpen, vraag ik?Ze heeft een heerlijk groot huis, maar ook een groot gezin die allemaal hun eigen ‘warboel’ meebrengen. Het gevoel dat ze geen ruimte meer heeft in haar hoofd, in haar omgeving en merkt dat ze de energie niet meer heeft om ook maar ergens aan te beginnen.

Ik begrijp onmiddellijk haar probleem en wijs haar op  het boek “weg met de warboel”.

Dit boek was ik op gewezen door een kennisje van mij en ik kan het een ieder aanraden die wel eens last heeft van teveel spullen, overvolle kastjes, kamers en niet te vergeten ‘warboel in het hoofd’ ervaren.Elke dag las ik een paar hoofdstukken, nam me voor om me 2 weken de tijd te geven om van boven naar beneden de boel schoon te maken, spullen weg te doen die ik niet meer gebruikte. De kringloop blij te maken met dingen die nog te goed waren om weg te gooien. En ik werd steeds enthousiaster, lichter en blijer. Het gevoel dat je te allen tijde met goed fatsoen je kastje dicht kon doen  zonder dat daar van alles nog uitpuilde bij het sluiten! Het boek had ik voor € 2.50 aangeschaft en was zijn geld dubbel en dik waard.

Zoals ook wordt vermeld, er komt ruimte (letterlijk en figuurlijk) voor nieuwe, frisse plannen, je energie kan beter stromen en je huis kan weer ademen. Geloof het of je wilt of niet, binnen 3 dagen had ik een leuke meevaller op de deurmat. Na 5 dagen als een tornado door het huis te zijn gegaan werd ik gebeld door Groenhuysen of ik 2 groepen voor Qi Gong over wilde nemen, kom ik afgelopen weekend de juiste mensen tegen op een feestje die mij weer aan zetten tot gerichte actie!

Ontdek ook de kracht van opruimen en laat een frisse wind door je hoofd en huis waaien!

 

 

 

Elke dag iets nieuws leren!

18 mei , 2015, Geplaatst door : Betsie Wagemakers, Categorie: Gevoel Uncategorized

hangmat
image-294

Elke dag leer ik weer iets nieuws!

Door met veel mensen in aanraking te komen,  krijg ik ook vaak een spiegel voor gehouden. Dat is mooi meegenomen, daar kan ik elke dag iets nieuws van leren.Deze week komt een leuke, maar uitgebluste vrouw (waarom toch altijd vrouwen?) bij me en vertelt dat ze het moeilijk vindt om tussen haar drukke baan, kinderen, huishouding, partner, dochter van een dementerende moeder nog tijd voor zichzelf te vinden. Na van het werk gekomen te zijn, als een automatische piloot de jas aan de kapstok slingert. In één streep de wasmachine leeghaalt om er vervolgens weer een nieuwe in te kunnen stoppen! Snel eten maken, want zoonlief moet op tijd naar de voetbal en anders komt het er tijdens de training weer net zo hard uit! Geeft ook zo’n rommel! Haar partner komt ze in een flits nog even tegen op de trap, ergens een snelle kus in haar nek voelt en vervolgens kijkt ze nog even in een raptempo haar ingekomen mails na! Later op de avond valt ze bekaf in de bank en ziet al weer op tegen de dag van morgen! Waar gaat het mis? Vraagt ze zich af?

Gelukkig is er elke dag weer een nieuwe dag

waarin we iets nieuws kunnen leren wat ons daarvoor nog niet gelukt is. We gaan kijken hoe ze voor zichzelf een betere balans ( het heet natuurlijk niet voor niets Bet-Chi-Balance) kan vinden in alle drukke bezigheden. En waar de tijd voor haarzelf is gebleven? Als we geen vrije tijd echt “inplannen” dan komt het er gewoon niet van. Net zo goed dat we allerlei andere activiteiten in onze agenda zetten, moeten we ook de tijd voor onszelf creëren . Maak met jezelf de afspraak dat je op dat moment nergens anders mee bezig hoeft te zijn. Die tijd is gepland voor je favoriete tijdschrift of boek. Of gewoon even niets doen, met een muziekje op de bank en een heerlijk bakje koffie.

Als ze is vertrokken, ga ik even mijn eigen agenda na! 

Zij heeft mij ook aan het denken gezet. En ik kom erachter dat ik afgelopen week ook de bovenstaande afspraak met mezelf ben vergeten! In mijn vorige baan nam ik ook wel eens een vrije dag of een weekje vakantie! Nu mag ik het mezelf gunnen en doe dat vanaf NU! De hangmat is al aangeschaft en zodra er een fijn plekje voor is gevonden, staat er voortaan regelmatig in mijn agenda: hangmat-tijd!

 

 

Een overtuiging die je in de weg staat!

26 apr , 2015, Geplaatst door : Betsie Wagemakers, Categorie: Uncategorized

                                                
geluk zit in kleine dingen
image-246

 Last van een beperkende overtuiging!

Als we deze overtuiging herhalen is het dan een waarheid?

Vorige week had ik een leuke ontmoeting met een meisje op het station in Tilburg. Ze vroeg mij of ze deze trein moest hebben richting Roosendaal. Haar eindbestemming was Brussel en met haar mooie donkere krullen en pittige ogen vertelde ze spontaan wat ze daar deed. Ze studeerde daar en woonde al 4 jaar in Belgie. Ik vroeg haar wat voor studie ze deed en wanneer ze daar mee klaar was. Tja zuchtte ze: ik zou dit jaar af gaan studeren, maar ik bang dat dat niet gaat lukken! Waarom dan niet vroeg ik haar? Ik zit op de filmacademy en de film die ik klaar moet hebben dit jaar kost natuurlijk heel veel geld! En aangezien geld  altijd al een probleem is in mijn leven, kan ik mijn droom wel vergeten! En haar ogen staan onmiddellijk anders, terneergeslagen en verdrietig.

Hoor ik daar een oude overtuiging, die voor haar waarheid is geworden?

Ik kom zojuist van een coachopleiding en ik zit nog in de flow van de dag, ben nog gefocust op overtuigingen, blokkades en scrambles inzetten! We stappen in dezelfde trein,  ze komt gezellig naast me zitten en  is geïnteresseerd wat ik zoal doe in het dagelijks leven. Ik vertel dat het  mijn passie is om mensen in hun kracht te zetten. Het leven te leven waar ze gelukkig van worden! Haar houding en uitdrukking in haar ogen klaren weer op en vraagt hoe ik dat dan doe? Voor we het weten zitten we in een coachingssessie en ik vraag haar wat haar in de weg zit om haar droom te leven? Natuurlijk had ik die al gehoord, maar ze herhaalde hem nog een keer: Ja dat geld altijd, dat zorgt ervoor dat ik nooit die film kan gaan regisseren! Ik vraag haar hoe haar toekomst eruit zou zien als er geen blokkades in de weg zouden staan? Alleen al die gedachte maakte haar blij en straalde haar hele gezicht. Vol enthousiasme vertelt ze haar idee van de droombaan die ze voor ogen heeft.

Kies een nieuwe overtuiging en focus op je eigen succes!

Ik heb haar verteld dat ze elk moment kan kiezen om haar toekomst vorm te geven! Welke overtuiging heb je? Wat staat je in de weg en zet hiervoor een nieuwe overtuiging die jou ondersteunt in het bereiken van je doel! In dit geval een film uitbrengen, afstuderen en je droom waarmaken! Voor we het weten zijn we aangekomen in Roosendaal en haar ogen glinsteren weer en haar krullen lijken vrolijker te wapperen in de wind dan daarvoor. Tijd voor haar overstap in de trein naar Brussel, ik krijg een onverwachte, stevige omhelzing! Ze roept in haar schattig Belgisch dialect: Ik had zo’n nood aan dit inspirerend gesprek! En als ik een filmpje nodig heb voor mijn site, moet ik het maar even laten weten! Ze huppelt bijna de trein in en terwijl ik naar mijn auto wandel voel ik een big smile op mijn gezicht van oor tot oor! Dat is wat ik noem: Geluk in stereo! Dat het zo simpel kan zijn, een beetje aandacht voor elkaar! Zelfs in de trein met een wildvreemd iemand.

Mijn overtuiging: Geluk zit in kleine dingen!

 

 

 

 

 

 

Z

Gedachten die ik zelf heb geloofd….wat bleek..niet meer dan een kronkel in mijn hoofd!

11 mrt , 2015, Geplaatst door : Betsie Wagemakers, Categorie: Mindfulness

                                              
gedachten
image-210

Gedachten komen en gaan!

Vraag je je weleens af wat je zoal denkt op een dag? In mijn praktijk hoor ik vaak: Tja, ik ben ook te dik, te dom, ik durf dat niet, ik schaam me hiervoor, ik kan het niet, het wordt ook nooit wat en ga zo maar door! Soms lijkt er wel een Duracell batterij in je hoofd te zitten en zoals je weet…..die gaan hééééél lang mee.

Aangezien niets menselijks mij vreemd is, herken ik bovenstaande helemaal. Wat was één van  mijn kronkels? Mijn waarheid was: Als je nu maar heel veel gestudeerd had of er uitzag als een fotomodel, nou simpel….dan had je GEEN problemen in het leven! Nu had ik de pech dat ik aan alle twee van deze voorwaarden niet voldeed, dus voor mij was het leven natuurlijk vééééél moeilijker! Ik weet gelukkig inmiddels wel beter.

Rust in je hoofd? Onderzoek je gedachten!

Voor veel mensen is het moeilijk rust in het hoofd te creëren. De aanhoudende stroom van gedachten lijken maar aan één stuk door te kunnen gaan. En het zijn heel vaak niet de meest positieve ‘stemmen’ die we horen! Blijkbaar denken we dat we hierin geen keuze hebben en laten het onze waarheid worden.Je bewust worden van je denken is een belangrijke eerste stap die je kunt maken. Als je weet wat je denkt kun je ermee aan de slag. Vraag jezelf eens af: Helpt deze gedachte mij op dit moment goed te voelen? Als ik een andere gedachte zou denken, hoe zou mijn gevoel dan zijn? Hoeveel waarde ken je toe aan al je hersenspinsels? Alles heeft pas betekenis nadat jij er zelf waarde aan hebt toegekend. Tot die tijd is het alleen maar ‘een gedachte’. Niet meer en niet minder. Het zijn gedachten die je zelf hebt geloofd, maar het was niet meer dan een kronkel in het hoofd. Het heeft niets te maken met wie jij bent.

Als dat bovenstaande zo is….

Dan is dat goed nieuws, want dat betekent dus dat we een keuze hebben in welke gedachte we willen denken. Onderzoek ze eerst, ben bewust van wat je denkt! En kijk dan of je er een fijnere gedachte voor in de plaats kan zetten. Een gedachte die je helpt je beter te voelen!  En dan ook graag met een duracell batterij, zodat ook die positieve gedachte maar blijft herhalen! Probeer het eens uit en je zal zien……

                                            ‘Gedachten bepalen je leven’

 

 

 

 

Volg je gevoel!

26 feb , 2015, Geplaatst door : Betsie Wagemakers, Categorie: GevoelHart met gevoel
image-201
Volg jij je gevoel?

Vaak zijn we zo druk met van alles en nog wat, vliegen en rennen we wat af!Moeten we heel veel van onszelf en van een ander. En merken de kleine signalen van ons lichaam niet op.Als we ons niet bewust zijn van wat er niet helemaal lekker loopt in ons leven, kunnen we er ook niets aan veranderen.

Stel jezelf de vraag: Wat speelt er zich op dit moment af in mijn lichaam?

Wanneer we even de tijd zouden nemen en ‘naar binnen gaan’ zouden we meer voelen.Komen we steeds beter in contact met onszelf. En zouden ons afvragen: Volg ik mijn gevoel? Waarbij we beter zouden weten welke keuzes we zouden moeten maken. Keuzes die beter voor ons zouden voelen, waar we blijer van zouden zijn.Leef je je leven of heb je het gevoel dat je geleefd wordt door het leven?

‘Keer hier om ’roept ons eigen navigatiesysteem…

maar ons hoofd en hart zijn in conflict en we denken dat het verstand het wel bij het rechte eind zal hebben!We schenken soms geen aandacht ons ons gevoel, dat heel duidelijke taal spreekt. Het lichaam geeft allerlei waarschuwingen af, dat zou een teken moeten zijn. Een teken om een andere kant op te gaan en met de stroom mee te roeien i.p.v. er tegenop te peddelen.Wanneer we niet luisteren naar ons lichaam, zal het lichaam er zelf voor zorgen dat we in de ruststand komen. Beter lijkt het me om het niet zover te laten komen en eerder tot stilstand te komen.

Maak een keuze die goed voelt voor JOU.

Natuurlijk zijn we geleerd om te zorgen voor onze medemens. Dat is ook heel belangrijk, bijdragen aan onze maatschappij. Onszelf daarbij uit het oog verliezen is geen optie. Anders dan ons misschien is geleerd, ben ik nu in de veronderstelling dat je jezelf op de eerste plaats moet zetten.Niet alleen ben je er zelf bij gebaat, maar ook je omgeving. Pas wanneer een emmer vol is, kan hij overlopen. Zo is het ook met de mens: Wanneer je overloopt van zelfliefde, kan deze liefde overstromen naar je medemens. Volg jij je gevoel?

Wat je doet voor jezelf, doe je ook voor de ander!

 

l

Gevoelens mogen er zijn!

10 feb , 2015, Geplaatst door : Betsie Wagemakers, Categorie: Gevoel

bangboosblijbedroefd

Wat als…… alle gevoelens er zouden mogen zijn?

Als je al je gevoelens zou kunnen toestaan, zou je het jezelf een stuk gemakkelijker maken. Natuurlijk voel je je graag blij, positief, meelevend. Gun je een ander het allerbeste, wil je dankbaar zijn voor alles wat je hebt!

 Maar…..je voelt nu eenmaal wat je voelt!

Tja…er zijn ook van die momenten dat je misschien wel frustratie, verdriet, verveling, jaloezie of kwaadheid voelt. Is daar iets mis mee dan? Zeker niet en het is zelfs zo dat als je je tegen deze gevoelens verzet, ze steeds heftiger worden. Je zou het als kortsluiting in je lichaam kunnen voelen. En zoals je weet….. slaan daarna de stoppen meestal door. Je helpt jezelf wanneer je alle gevoelens zou kunnen accepteren.

Het bovenstaande wil overigens niet zeggen dat je vanaf nu maar moet gaan zwelgen in al je negatieve emoties en gedachten. Maar accepteer dat ze zich aandienen en kijk of je kan ontdekken waar een bepaald gevoel vandaan komt? Door je af te vragen: Welke gedachte ging vooraf aan dit onprettige gevoel? Wat heeft er voor gezorgd dat ik me nu zo voel? En welke betekenis heb ik er aan gegeven?

Bewust leven:

Alles is constant  in beweging en je bewust te zijn van al je emoties maakt dat je jezelf beter leert kennen. Tegen de golven die aan- en afrollen  op het strand, de wolken die voorbij drijven in de lucht zou je ook niet zeggen:  Hou daar eens onmiddellijk mee op! Hoe vreemd zou je dit vinden? Waarom dan wel jouw gevoelens niet willen voelen? Wat is het verschil?

Vertrouwen.

Vertrouw erop dat jouw gevoelens komen en gaan. En deze allemaal te kunnen voelen, maakt jou tot een compleet mens!

Hoe kun je weten wat licht is, als je het donker nooit hebt gekend”.

 

 

In je kracht zijn

28 jan , 2015, Geplaatst door : Betsie Wagemakers, Categorie: Mindfulness

In je eigen kracht
image-147

Wat betekent dat nu eigenlijk ‘in je kracht’ zijn?

Wanneer we ons leven niet echt zelf leven, maar “laten leven”, anderen keuzes voor ons laten maken, afhankelijk zijn van wat anderen denken dan voelt dat niet fijn. Op dat moment geven we ons leven uit handen en zijn we een speelbal geworden van alles en iedereen.

Als we zelf de verantwoordelijkheid nemen voor ons leven!

Je eigen pad volgen, voelen wat goed is voor jezelf, niet in een kudde meelopen, maar helemaal jezelf kunnen zijn. Dat is het gevoel wanneer je in je kracht zit.

Wat een vrijheid wanneer jij niet meer afhankelijk bent van de goedkeuring van iedereen om je heen.

Dan voel je dat je energie weet gaat stromen en dat je vat hebt op je eigen leven.

Iedereen heeft zijn eigen weg te gaan.

Dat houdt in dat jij alleen weet wat goed is voor jou. Natuurlijk alle goede adviezen van iedereen om je heen, die het prima met je voor hebben. Luister er naar en trek je eigen conclusie. Volg je eigen “navigatiesysteem”, want die brengt je altijd naar het goede adres.

Vertrouw erop en oordeel dan ook niet over de weg die een ander gaat. Ook die heeft het recht op zijn eigen unieke levenspad. Leven en laten leven, wat zou het leven er heerlijk uitzien als we dat in de praktijk zouden brengen.

Iedereen in zijn eigen kracht!

Laten we iedereen in zijn waarde laten, keuzes laten maken, hun eigen fouten maken. Ook dan zetten we ieder in zijn eigen kracht. Niet door in te grijpen,  te oordelen en mensen te overtuigen van hun ongelijk. Een boompje wordt ook sterk door weer en wind. Zo is het met ons mensen ook.

Door schade en schande wijs worden en niet doordat iemand ingrijpt in onze levenslessen.